Печінка тріски 0.5

Ніжна, смачна і корисна – це все можна сказати про печінку тріски яка виготовлена в морі на кораблі.  Як правило, вона продається у консервованому вигляді, а з добавок використовуються тільки сіль, перець і лавровий лист.

Печінка тріски може стати гарним доповненням, як для повсякденного, так і для святкового столу. З неї можна приготувати безліч салатів і закусок.

Печінка тріски атлантичної. 

Скляна банка 500 грам


Для приготування улюбленої багатьма консерви під назвою «Печінка тріски», використовують печінку певної риби – тріски атлантичної з родини тріскових. Ця риба є об'єктом промислу заради смачного білого м'яса з низьким вмістом жирів і калорій. Але найбільше вона відома завдяки своїй печінці.

Печінка не піддається термічній обробці, а залишається сирою, її консервують у власному жирі. Це означає, що печінка зберігає максимум корисних речовин і вітамінів. При цьому її заправляють сіллю, чорним перцем і лавровим листом. Так печінка тріски набуває певного пряного смаку.

Періодично можна наштовхнутися на підробку – печінку тріски підміняють рибним молочком. Тому треба звертати увагу на зовнішній вигляд: печінка буде цілісною (навіть якщо її нарізати шматочками), а молочко більше нагадує великі виноградини. Свіжа, якісна печінка тріски буде пружною.

Печінка тріски добре смакує в різних стравах. В якості закуски її беруть для приготування бутербродів і паштетів, використовують як начинку. Причому для цього її можна як змішувати з іншими інгредієнтами (наприклад, з дрібно посічений зеленою цибулею), так і просто розім'яти виделкою і намазати на хліб. Печінка тріски відмінно виступає як компонент для різних салатів, рагу, супів-пюре, гармонує з відвареною картоплею і яйцями. З нею можна готувати тарталетки, млинці, і навіть піцу, фарширувати нею яйця і помідори.


Харчова цінність і хім. склад

Горезвісний риб'ячий жир, який так не люблять діти (та й дорослі теж) міститься у великій кількості в печінці тріски. Тому можна отримувати потрібну дозу цієї корисної речовини, і при цьому отримувати задоволення від їжі. Ступінь жирності печінки тріски – понад 60%. Крім того, в ній містяться вітаміни А, С, D, E і групи В, білки, ненасичені жирні кислоти, фолієва кислота, йод, залізо, цинк, мідь і інші корисні речовини.

Вітамін А сприяє поліпшенню стану сітківки ока, завдяки йому ми можемо розвивати «сутінковий зір», тобто краще бачити в сутінках. Цю корисну властивість печінки тріски помітили ще в давнину, і тому вживали в їжу у великих кількостях. Одним з авторів, який згадав користь цього продукту для зору, був Авіценна (Ібн Сіна) – східний вчений, лікар і філософ, що жив в середні віки.

Вітаміни групи В підтримують нашу серцево-судинну і центральну нервові системи в належному стані, підвищують працездатність, як розумову, так і фізичну. За засвоєння кальцію в наших організмах відповідає вітамін D, якого також багато в печінці тріски. Завдяки йому добре розвивається опорно-руховий апарат, омолоджується шкіраи і в цілому сповільнюється процес старіння. А вітаміни С та Е сприяють тому, щоб наша імунна система була в порядку.

У печінці тріски міститься чималий відсоток заліза, міді та цинку – вони сприяють профілактиці анемії. А високий вміст гепарину служить профілактикою тромбозів і нормалізує процес згортання крові.

Особливо корисно вживати печінку тріски дітям, людям похилого віку та вагітним жінкам. Останнім, втім, не варто перестаратися – вітамін А в надлишку здатний привести до порушення розвитку плоду. Крім того, якщо ви худнете, не варто поглинати печінку тріски у великій кількості, за рахунок кількості жиру вона дуже калорійна. Як і у випадку з будь-яким іншим продуктом, все добре в міру.

На 100 г продукту:

Калорійність - 613 ккал

Білки - 4.2 г

Жири - 65.7 г

Вуглеводи - 1.2 г

Поліненасичені жирні кислоти - 10.6 г

Зола - 2.3 г

Холестерин - 250 мг

Вода - 26.4 г

Вітаміни:

Вітамін А (А) - 4.4 мг

Вітамін PP (PP) - 1.8 мг

Вітамін А (РЕ) (А (РЕ)) - 4400 мкг

Вітамін В1 (В1) - 0.05 мг

Вітамін В2 (В2) - 0.41 мг

Вітамін В6 (В6) - 0.23 мг

Вітамін В9 (В9) - 110 мкг

Вітамін С (C) - 3.4 мг

Вітамін Д (D) - 100 мкг

Вітамін Е (ТЕ) (Е (ТЕ)) - 8.8 мг

Вітамін PP (НЕ) (PP) - 2.7 мг

Мінеральні речовини:

Залізо (Fe) - 1.9 мг

Цинк (Zn) - 0.7 мг

Хром (Cr) - 55 мкг

Фтор (F) - 430 мкг

Молібден (Mo) - 4 мкг

Нікель (Ni) - 6 мкг

Хлор (Cl) - 165 мг

Фосфор (P) - 230 мг

Калій (K) - 110 мг

Натрій (Na) - 720 мг

Магній (Mg) - 50 мг

Кальцій (Ca) - 35 мг

820 740 1 шт

Норвегія
12