Печінка тріски 0.5
Ніжна, смачна і корисна – це все можна сказати про печінку тріски яка виготовлена в морі на кораблі. Як правило, вона продається у консервованому вигляді, а з добавок використовуються тільки сіль, перець і лавровий лист.
Печінка тріски може стати гарним доповненням, як для повсякденного, так і для святкового столу. З неї можна приготувати безліч салатів і закусок.
Печінка тріски атлантичної.
Скляна банка 500 грам
Для приготування улюбленої багатьма консерви під назвою «Печінка тріски», використовують печінку певної риби – тріски атлантичної з родини тріскових. Ця риба є об'єктом промислу заради смачного білого м'яса з низьким вмістом жирів і калорій. Але найбільше вона відома завдяки своїй печінці.
Печінка не піддається термічній обробці, а залишається сирою, її консервують у власному жирі. Це означає, що печінка зберігає максимум корисних речовин і вітамінів. При цьому її заправляють сіллю, чорним перцем і лавровим листом. Так печінка тріски набуває певного пряного смаку.
Періодично можна наштовхнутися на підробку – печінку тріски підміняють рибним молочком. Тому треба звертати увагу на зовнішній вигляд: печінка буде цілісною (навіть якщо її нарізати шматочками), а молочко більше нагадує великі виноградини. Свіжа, якісна печінка тріски буде пружною.
Печінка тріски добре смакує в різних стравах. В якості закуски її беруть для приготування бутербродів і паштетів, використовують як начинку. Причому для цього її можна як змішувати з іншими інгредієнтами (наприклад, з дрібно посічений зеленою цибулею), так і просто розім'яти виделкою і намазати на хліб. Печінка тріски відмінно виступає як компонент для різних салатів, рагу, супів-пюре, гармонує з відвареною картоплею і яйцями. З нею можна готувати тарталетки, млинці, і навіть піцу, фарширувати нею яйця і помідори.
Харчова цінність і хім. склад
Горезвісний риб'ячий жир, який так не люблять діти (та й дорослі теж) міститься у великій кількості в печінці тріски. Тому можна отримувати потрібну дозу цієї корисної речовини, і при цьому отримувати задоволення від їжі. Ступінь жирності печінки тріски – понад 60%. Крім того, в ній містяться вітаміни А, С, D, E і групи В, білки, ненасичені жирні кислоти, фолієва кислота, йод, залізо, цинк, мідь і інші корисні речовини.
Вітамін А сприяє поліпшенню стану сітківки ока, завдяки йому ми можемо розвивати «сутінковий зір», тобто краще бачити в сутінках. Цю корисну властивість печінки тріски помітили ще в давнину, і тому вживали в їжу у великих кількостях. Одним з авторів, який згадав користь цього продукту для зору, був Авіценна (Ібн Сіна) – східний вчений, лікар і філософ, що жив в середні віки.
Вітаміни групи В підтримують нашу серцево-судинну і центральну нервові системи в належному стані, підвищують працездатність, як розумову, так і фізичну. За засвоєння кальцію в наших організмах відповідає вітамін D, якого також багато в печінці тріски. Завдяки йому добре розвивається опорно-руховий апарат, омолоджується шкіраи і в цілому сповільнюється процес старіння. А вітаміни С та Е сприяють тому, щоб наша імунна система була в порядку.
У печінці тріски міститься чималий відсоток заліза, міді та цинку – вони сприяють профілактиці анемії. А високий вміст гепарину служить профілактикою тромбозів і нормалізує процес згортання крові.
Особливо корисно вживати печінку тріски дітям, людям похилого віку та вагітним жінкам. Останнім, втім, не варто перестаратися – вітамін А в надлишку здатний привести до порушення розвитку плоду. Крім того, якщо ви худнете, не варто поглинати печінку тріски у великій кількості, за рахунок кількості жиру вона дуже калорійна. Як і у випадку з будь-яким іншим продуктом, все добре в міру.
На 100 г продукту:
Калорійність - 613 ккал
Білки - 4.2 г
Жири - 65.7 г
Вуглеводи - 1.2 г
Поліненасичені жирні кислоти - 10.6 г
Зола - 2.3 г
Холестерин - 250 мг
Вода - 26.4 г
Вітаміни:
Вітамін А (А) - 4.4 мг
Вітамін PP (PP) - 1.8 мг
Вітамін А (РЕ) (А (РЕ)) - 4400 мкг
Вітамін В1 (В1) - 0.05 мг
Вітамін В2 (В2) - 0.41 мг
Вітамін В6 (В6) - 0.23 мг
Вітамін В9 (В9) - 110 мкг
Вітамін С (C) - 3.4 мг
Вітамін Д (D) - 100 мкг
Вітамін Е (ТЕ) (Е (ТЕ)) - 8.8 мг
Вітамін PP (НЕ) (PP) - 2.7 мг
Мінеральні речовини:
Залізо (Fe) - 1.9 мг
Цинк (Zn) - 0.7 мг
Хром (Cr) - 55 мкг
Фтор (F) - 430 мкг
Молібден (Mo) - 4 мкг
Нікель (Ni) - 6 мкг
Хлор (Cl) - 165 мг
Фосфор (P) - 230 мг
Калій (K) - 110 мг
Натрій (Na) - 720 мг
Магній (Mg) - 50 мг
Кальцій (Ca) - 35 мг
Норвегія